DEN ISLANDSKE HEST

Den islandske hest 1
Den islandske hest 2

Den islandske hest

Her kan du læse om den islandske hest.

De islandske heste er kendte for deres specielle gangarter. Andre heste behersker skridt, trav og galop. De islandske heste kan derudover tölt og pas. De fleste heste kan tölt og disse heste kaldes 4-gængere, da de behersker 4 gangarter. Hestene som behersker både tölt og pas kaldes for 5-gængere, da de behersker 5 gangarter. En islandsk hest som kan gå pas kan også gå tölt, men en islandsk hest der kan gå tölt kan ikke nødvendigvis gå pas.

Det er forskelligt fra hest til hest, hvor godt de behersker gangarterne. Nogle islændere er 4-gængere andre er 5-gængere. Det er også forskelligt, hvor tilbøjelig den enkelte hest er til at slå over i en bestemt gangart. Nogle heste vil helst trave, men kan rides i tölt. Andre tölter helst og har sværere ved at trave. Det tilstræbes at avle heste, der behersker alle fem gangarter sikkert – og adskilt fra hinanden. Jo mere adskilte de fire eller fem gangarter er, des bedre. Det ønskes ikke, at hestene går “grise-pas”, som er en blanding af tölt og pas.

Tölten er den islandske hests mest populære gangart. Der er tale om en firtaktet gangart, som giver rytteren et meget behageligt sæde og er ideel til ridning over større afstande, som hesten oprindelig blev brugt til. Derudover er tölt en smuk gangart, hvor hesten bærer sig naturligt, velrejst og stolt. Heste, der naturligt tager lange skridt og løfter benene højt over jorden, er velkomne i avlen.

Islænderen er først og fremmest en brugshest. Ved avlsarbejdet lægges især vægt på gode rideegenskaber. Hesten skal have adskilte gangarter og et stærkt temperament. Der gives en speciel karakter for vilje og sind, og den har stor vægt i den samlede ridebedømmelse. Ingen vil med andre ord avle dovne heste, men avlerne sætter pris på villighed og arbejdsglæde. Den islandske hest er blevet en anelse større og er nu typisk mellem 135 og 145 cm i stangmål. Det er ikke stort i forhold til andre hesteracer, men den islandske hest kan sagtens bære en voksen rytter. Det tilstræbes at avle heste med gode proportioner, en lang og smidig hals og stærke ben. Det er et plus, hvis hesten har lang og kraftig man, hale og hovskæg, og der er forbud mod at klippe det ved deltagelse i konkurrencer. Alle farver er tilladte – variation i farven er faktisk ønsket.

Islandske heste bliver avlet i lukkede stambøger, der skal kunne føres tilbage til Island. Der er ikke kommet nyt blod i de islandske heste siden 1240. En islandsk hest skal have et islandsk navn, ofte opkaldt efter islandske sprog for farve og sind. Det kan også være navne fra den nordiske mytologi og Islands natur.

Kilde: Wikipedia

Svendborg Open 2016

Nyttige links

Her finder du nyttige links til islænderverdenen.

Dansk Islandshesteforening, der er en landsdækkende forening for alle, der interesserer sig for islandske heste.

Worldfengur, der indeholder stamdata på alle islandske heste.

Sporti, hvor du kan tilmeldte dig islænderforeningernes stævner og aktiviteter.

SKEIFA Fyn er en klub for folk på Fyn og omliggende øer med interesse for den islandske hest.

FEIF, som er det internationale islænderforbund, der sætter regler for stævner mm.

–   Kort om Sportsklasser.

–   Kort om Gædingakeppniklasser.